Mandula, világos 500g

A Mandula, világos 500g terméket a Ostatní gyártótól a gourmeat.hu oldalon 2300 Ft - ért találja. 2300 Ft Ellenőrizd az elérhetőséget

Leírás

Honnan származik ez a csodálatos olajos mag, a mandula? A mandulafa tipikusan az a növény, ami nem terem meg mindenhol a világon. A mandula minden bizonnyal a korábbi Levante térségből származik, vagyis a mai Szíria, Izrael, Libanon, Jordánia területéről. I.e. 3000 évvel is már fogyasztottak mandulát néhány ebből a korból fennmaradt emlékből ítélve. A mai legnagyobb mandulatermelők az USA, azon belül is California (csaknem 50%+ piacrészesedéssel), Spanyolország és Irán. Azonban mára szinte minden melegebb éghajlatú vidéken termelnek mandulát, köztük Magyarországon is. A világos mandula fogyasztása A mandula egy igazi szuperétel vagy szuper-alapanyag, attól függően, hogyan használjuk. Önmagában mindenki ismeri és fogyasztja: egyszerűen lehetetlen megállni vele. De tudtad, hogy számos főétel, pl. húsok, halak, salátákhoz is jó választás? Arról már nem is beszélve, hogy mennyire fel lehet dobni vele egy-egy reggeli müzlit vagy süteményt (főleg a karácsonyi időszakban). A mandula hatása A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, kálcium, magnézium említendő, de nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, mangánt és cinket is. Kálium – Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is. Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is. Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban. Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez. Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából. Mangán – A mangán hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához. Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van. Összetevők mandula Tárolás Tárolja a mandulát száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban. Tápérték 100 g-ban Egy adagban (50 g) RI%* (50 g-ban) Energiaérték 2566 kJ / 621 kcal 1283 kJ / 311 kcal 16% Zsír - Telített zsírsav 52 g 4,74 g 26 g 2,37 g 37% 12% Szénhidrát - Cukor 7,6 g 4,9 g 3,8 g 2,45 g 1% 3% Rost 12,9 g 6,45 g - Fehérje 24,1 g 12,05 g 24% Só ** 0,04 g 0,02 g
Eladó: Heavenuts
5869
Termékek
116
Kategóriák
2
Márkák